fallback

Китай се приближава към централно разхлабване на ограниченията на имотния пазар

Цените на жилищата в страната остават близки до достигнатите рекорди въпреки рестрикциите за покупка

10:09 | 08.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Повече от половината градове в Китай са разхлабили мерките за контрол на ръста на цените на жилищата, пише Ройтерс. Според анализатори, анкетирани от информационната агенция, и други градове ще последват тази тенденция. Това предполага, че и централното правителство вероятно ще започне да смекчава натиска върху сектора, тъй като въведените мерки за предотвратяване на балон в сектора на имотите се оказаха сериозна заплаха за икономиката.

Поне 28 местни администрации – предимно на средни и по-малки градове, официално обявиха, че облекчават ограниченията пред покупките на жилища, сочат данните на частни консултантски компании.

През последните години опитите на местните администрации да освободят пазара на имоти не се харесваше на Пекин и централната власт налагаше още по-тежки ограничителни мерки в отговор. Нарастващият брой градове, които се „отварят“ за купувачите обаче, е ясен сигнал към централното правителство, че трябва да им се даде „зелена светлина“ за насърчаване на сектора на имотите, забавянето на който заплашва да срине икономиката.

От около пет години централното правителство на Китай се опитва да успокои „нагорещения“ пазар на имоти, да предотврати спукването на балон и да направи жилищата по-достъпни.

Цените на жилищата в страната обаче продължават да стоят на почти рекордно високи равнища на фона на надигащите се опасения, че централната власт е изкривила сериозно пазара заради опитите си да го успокои.

Мерките за контрол на пазарa, които Пекин започна да въвежда от 2009 г., дават смесени резултати. Единствено през 2012 г. цените на жилищата в Китай не отбелязаха рекорд. През същата година обаче и икономическият растеж на страната отбеляза 24-годишно дъно.

Същевременно от няколко месеца се наблюдава значително забавяне на инвестициите в ново строителство, което видимо се отразява и на икономиката. Над 40 сектора са пряко или косвено свързани със строителния сектор.

Експерти смятат, че дори да се стигне до облекчаване на рестрикциите пред купувачите на жилища на централно ниво, все пак едва ли тези мерки ще бъдат отменени в Пекин и Шанхай.

Ограниченията са по-болезнени за по-малките общини, които разчитат основно на продажбата на земя за набирането на приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
fallback