fallback

Инвеститорите в молове Klépierre и Corio се сливат

Брутната стойност на активите на съвместната компания ще надхвърли 21 млрд. евро

11:20 | 30.07.14 г.

Френската компания за инвестиции в имоти Klépierre и холандската Corio са постигнали условно съгласие за сливането им и създаването на водеща компания за търговски имоти в Европа, съобщава онлайн изданието europe-re.com.

Брутната стойност на активите на съвместната компания ще надхвърли 21 млрд. евро, като тя ще присъства на водещите шопинг дестинации във всички ключови региони на Стария континент, посочва изданието.

Новата компания ще оперира 182 търговски центъра в 16 държави, а пазарната ѝ оценка надхвърля 13 млрд. евро. Портфейлът ѝ дава идеална възможност за последваща експанзия.

Чрез тази сделка Klépierre стъпва на стабилна основа в три нови държави – Холандия, Германия и Турция, и засилва позициите си във Франция, Италия и на Иберийския полуостров.

Активите на Corio в тези страни са разположени в динамични градски центрове със стабилна икономика и демография, както и по-добра покупателна способност на населението – Гренобъл, Марсилия, Амстердам, Истанбул, Рим, Торино, Ротердам, Утрехт, Мадрид, берлин и други.

Според публикация на Ройтерс сделката е на стойност 7,2 млрд. евро, включително и дълга. Френската компания ще получи три от четирите места в борда на директорите.

През последните две години и половина Corio продаде активи за над 4 млрд. евро. Компанията планира да продължи фокуса си стратегическите активи, но засега не дава подробности.

Холандското дружество планираше да строи и мол в София, след като придоби терен през 2006 г. Кризата обаче спря плановете ѝ, а заради финансовите затруднения се наложи поетапната разпродажба на нестратегически активи – офиси и по-малки търговски центрове на не толкова атрактивни пазари.

FT отбелязва, че новата компания ще е втората по големина публична компания в Европа след Unibail-Rodamco. Изданието подчертава, че според експерти публичният сектор на имотите в Европа е твърде фрагментиран, което се подхранва от множеството национални регулаторни режими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
fallback