Секторът на биологичното земеделие в Европейския съюз (ЕС) продължава да се разраства, като през последните 10 години площите се увеличават с по около 500 хил. нови ха средногодишно, сочат данни на европейската статистика, цитирани от онлайн изданието euractiv.com.
Броят на органичните стопанства в блока е нараснал над 10 пъти за периода 2003-2010 г., сочи статистиката. Така към 2011 г. площите за биоземеделие достигат 9,6 млн. ха.
Биологичното земеделие се определя като производство на храни, което има минимално въздействие върху околната среда. В ЕС има стандарти за биологично земеделие, включително използването на химикали, пестициди, торове и лекарства за животните, както и хуманното отношение към тях.
В биоземеделието не се използват и генетично модифицирани организми, посочва изданието.
По-голямата част от биостопанствата и земята за биоземеделие се концентрира в старите държави-членки на ЕС – 83% от фермите и 78% от земята.
Секторът обаче се разраства и в новите държави-членки, които се присъединиха след 2004 г.
Най-голям дял от земите, предназначени за биоземеделие, заемат пасищата – 45%, следвани от зърнените култури (15%) и постоянните култури (13%). Животновъдството представлява само 1% от биоземеделието в ЕС.
Европейската комисия публикува предложения за допълнителни правила относно биологичното земеделие през март, насочени към укрепване и хармонизиране на законодателството в областта.
Производителите на биохрани могат да кандидатстват за специални европейски етикети.
Европейската сметна палата обаче призова за по-строго прилагане на правилата за биологично земеделие. В продукти, етикетирани като биологични, са били намерени пестициди, антибиотици и ГМО.