fallback

Трансграничните инвестиции в имоти в Европа с 32% ръст за полугодието

Над половината от инвестициите идват от страни извън Европа, сочи доклад на Colliers International

18:21 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Трансграничните инвестиции в имоти в Европа нараснаха с 32% през първото полугодие на 2014 г. на годишна база и достигнаха 44 млрд. евро, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

Приблизително 53% от инвестициите идват от страни извън Европа. Трансграничната активност формира около 57% от общите европейски инвестиционни обеми през полугодието, сочат още данните.

Азиатските инвеститори продължават да доминират в централен Лондон, купувайки активи с под 5% възвръщаемост на инвестициите, сочи докладът. През последното тримесечие по-оптимистичната икономическа перспектива и доброто разбиране за пазара привличат нови и по-утвърдени азиатски капитали, склонни да поемат също повече риск.

„Все повече утвърдени азиатски играчи са готови да рискуват с инвестиции извън централната част на Лондон, поглеждайки и към друг клас активи, например търговски центрове с недоразвит потенциал в Обединеното Кралство, или инвестират в офиси със стабилен доход в други първостепенни пазари на Европа“, коментира Ричард Дивал, ръководител на „Трансгранични инвестиционни транзакции“ за Европа, Близкия изток и Африка в компанията. "По-специално, през последните месеци в Colliers сме свидетели на инвеститори, предвождани най-вече от южнокорейски, китайски и тайвански застрахователни компании, които се насочват към пазарите в Париж и големите германски градове, но все по-често и към Мадрид и Рим. Това беше потвърдено от GIC (Сингапур), които наскоро купиха търговски център Roma Est в Рим и от Dalian Wanda, които станаха собственици на историческия небостъргач Edificio Espana в Мадрид". Канадските инвеститори са все по-активни в континентална Европа, заедно с австралийските фондове и държавни инвестиционни фондове, като NBIM и Kuwait Investment Authority, които също предприемат европейска експанзия. Налице е нарастващо чуждестранно участие и инвестиции в холандски жилищни проекти, докато германски инвеститори укрепват присъствието си в имоти в широкия център на Амстердам. Инвестиционните обеми в Холандия достигнаха почти 4 млрд. евро само през първото полугодие на 2014 г. (растеж от 70% на годишна база), от които 2,4 млрд. евро - трансграничен капитал. "Испания също се радва на възраждане на инвестиционни сделки, тъй като инвеститорите разширяват фокуса си на пазара за търговски площи и поглеждат към възможности за развитие на нови проекти. Трансграничните инвестиции в Испания достигнаха 2,3 млрд. евро само през първото полугодие на 2014 г., в сравнение със 780 млн. евро миналата година“, казва Бруно Берета, старши анализатор в компанията. В доклада също се посочва желанието на инвеститорите за алтернативен продукт, най-вече хотели и апарт-хотели, което доказва, че този тип имоти се утвърждават все повече като обособен клас активи. Придобиването от страна на Apollo Global Management (САЩ) на портфолио от 18 хотела в Германия, Испания и Франция, оценени на 425 млн. евро, се смята за първата инвестиция на компанията в хотели в Европа, докато QIA (Катар) наскоро добави пет хотела към портфолиото си - по един в Кан, Мадрид, Франкфурт, Амстердам и Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 25.08.22 г.
fallback