fallback

Жилищните цени във Великобритания с първи спад за годината

Потенциалните купувачи насочват вниманието си към летните си почивки, коментира анализатор

15:01 | 21.07.14 г.

Офертните цени за продажба на жилищен имот във Великобритания паднаха за първи път тази година заради по-строгите правила при отпускане на кредити и задаващото се повишение на лихвените нива, които са охладили бурния жилищен пазар в страната.

Офертната цена за жилище на Острова е паднала с 0,8% от 272 275 паунда през юни до 270 159 паунда през юли, сочат данни на специализирания портал за имоти Rightmove, цитирани от The Telegraph.

Най-големи понижения са регистрирани в северните и източните райони на Англия, докато жилищните цени в Лондон бележат спад от 0,4% този месец, след като нивата в столицата удариха прага на достъпността.

Цените на британските имоти се понижават за първи път през 2014 година, като годишният темп на растеж в национален мащаб се забавя от 7,7% за 12-те месеца до юни до 6,5% за годината до юли, сочи индексът на Rightmove за жилищните цени.

„Ценовото понижение през юли не е неочаквано, защото потенциалните купувачи насочват вниманието си към летните си почивки, без да броим Световното първенство по футбол, което също значително отклони интереса“, коментира Майлс Шипстоун, анализатор в Rightmove.

“Доверието на купувачите може би също е било засегнато от твърденията, че се затягат условията за отпускане на ипотеки и вноските може да станат по-скъпи по-скоро от очакваното, ако слуховете за повишаване на лихвите преди следващите избори се окажат верни“, допълва той.

Скоро след предупрежденията на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, че бурният жилищен пазар в Лондон е най-голямата заплаха за британската икономика, банката предприе стъпки за ограничаване на безразсъдното кредитиране и растящата задлъжнялост на домакинствата през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 22.08.22 г.
fallback