fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа гонят 2 млрд. евро за полугодието

Ако темповете на ръст се задържат, инвестициите през тази година може да надхвърлят обемите от миналата

12:54 | 03.07.14 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа достига почти 2 млрд. евро през първата половина на годината, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието propertyeu.info.

Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния са привлекли 754 млн. евро инвестиции през второто тримесечие, което е с 14 на сто повече спрямо инвестициите по същото време миналата година, показват още данните.

Ако темповете на ръст на инвестициите в бизнес имоти в региона се задържат, компанията очаква, че обемите, отчетени през 2013 г., ще бъдат надвишени през тази година.

Офисите продължават да доминират на пазара на бизнес имоти в Централна Европа. Сегментът е привлякъл 42% от обема на инвестициите в региона през второто тримесечие.

Най-значителната трансакция в офис сегмента в региона е за небостъргача City Tower в Прага.

Що се отнася до инвеститорската активност в сегмента на търговските площи, експертите очакват тя да се засили през второто полугодие. Най-голямата сделка през първата половина на годината е за 50-те процента на ING Real Estate в търговския център Allee в Будапеща. Други значими сделки са търговския център Fashion Arena в Прага и Galeria Mazovia в Полша.

Същевременно индустриалният сектор продължава да се представя значително по-добре в сравнение със средното ниво от последните 10 години. Секторът е привлякъл около 20 на сто от обема на инвестициите през второто тримесечие, като най-значимата сделка е за логистичния портфейл на Standard Life Investments в Полша, който беше придобит от Blackstone.

Търсенето в този сегмент от пазара не демонстрира признаци на забавяне и през третото тримесечие се очаква да бъдат обявени още няколко големи сделки, посочват от компанията. Заради темповете на усвояване на активите обаче все повече намаляват атрактивните за инвеститорите свободни площи, което, на фона на ниската строителна активност, може да забави позара в края на тази и през следващата година, посочват експертите.

Най-значителен ръст на сделките е отчетен в Чехия. Интересът на инвеститорите обаче остава съсредоточен върху Полша, където все още има възможности за някои по-големи сделки. Недостигът на качествени активи обаче все по-често пренасочва инвеститорите към Словакия, Румъния и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback