fallback

Одобрените ипотеки на Острова са се понижили до 11-месечно дъно през май

Обемът на ипотечните кредити обаче е отбелязал най-силния си ръст от юли 2008 г. заради ръста на цените на имотите

16:41 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Пазарът на имоти във Великобритания показва допълнителни признаци на охлаждане, след като през май одобрените ипотеки са се понижили за четвърти пореден месец до 11-месечно дъно, съобщава CNBC.

През петия месец на годината британските кредитори са одобрили 61 707 ипотеки в сравнение с 62 806 през април, сочат данните на Централната банка на страната. Това е и най-ниското равнище от юни 2013 г.

Спадът се дължи на по-стриктните правила за отпускане на ипотечни кредити, одобрени през април, които имат за цел да предотвратят одобряването на рискови ипотеки. Едно от изискванията е кредиторите да правят своеобразни „стрес тестове“ на кредитополучателите, за да проверяват доколко те могат да си позволят да поемат дългове.

Въпреки че броят на одобрените ипотеки намалява, заради ръста на цените на жилищата обемът на ипотечните кредити през май се е увеличил до близо 1,99 млн. паунда, което представлява най-силен ръст от юли 2008 г.

За 12-те месеца до април цените на имотите на Острова се повишиха с 9,9%, сочат данни на британската национална статистика. В Лондон повишението достига 18,7%, докато в северозападните райони на страната – 6,8%.

Експерти обясняват резкия ръст на цените в Лондон с наплива на чуждестранни купувачи. Според други специалисти обаче ръстът се подхранва от недостига на жилища.

Миналата седмица Bank of England реши да въведе ограничения пред рисковото ипотечно кредитиране, припомня медията. Междувременно управителят на Централната банка Марк Карни разкритикува политиците, че изпращат смесени сигнали по отношение на евентуалното увеличение на лихвите.

Английската централна банка отчита още, че нетното кредитиране за бизнеса достига 3,4 млрд. паунда през май, което е най-високото равнище от април 2011 г. По-широкият измерител на кредитирането за бизнеса показва, че обемът е нараснал до 6,6 млрд. паунда, което е най-високо ниво от средата на 2008 г., посочват от институцията, цитирана от MarketWatch.

Ръстът на бизнес кредитирането е знак, че фирмите ще продължат да разширяват наемането на персонал и инвестициите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
fallback