fallback

Бумът на пазара на имоти в Лондон подкрепя портфейла на кралицата

Кралските имоти са донесли рекордна възвръщаемост от 237 млн. паунда през миналата година

11:15 | 26.06.14 г.

Бумът на пазара на офиси в Лондон се е отразил благотворно на портфейла от недвижими имоти на кралицата, пише FT. През миналата година недвижимостите са донесли рекордна възвръщаемост от 237 млн. паунда, което представлява ръст от почти 6% на годишна база. Общата стойност на активите се е увеличила до 9,9 млрд. паунда.

Силното търсене на офиси подкрепя ръста на наемите в Уест Енд, където е концентрирана голяма част от имотите в кралския портфейл.

Резултатите отразяват и въздействието на програмата за разширяване на портфейла от имоти през последните години и по-активното им управление, допълва изданието.

За финансовата година, приключила на 31 март 2013 г., бяха продадени активи за почти половин милиард паунда. Постъпленията бяха реинвестирани в нови покупки и ремонти на съществуващи активи.

Постъпленията от кралските имоти отиват директно в хазната на Великобритания. Това позволява на кралицата да получава годишна безвъзмездна помощ за покриване на разходите й.

Алисън Нимо, изпълнителен директор на дружеството, което управлява кралските имоти, коментира, че нейните компетентности вече са записани в закон и са изцяло бизнес ориентирани. Търговският подход при управлението на кралските имоти явно работи, като даде тласък и на така необходимите реконструкции.

През миналата година Нимо подписва договор за партньорство с дъщерното дружество на канадския пенсионен фонд Oxford Properties на стойност 320 млн. паунда за реконструкция на активите на Сейнт Джеймс и удължи споразумението с Norges Bank Investment Management, което доведе до постъпления от 97,5 млн. паунда.

Дружеството, което управлява имотите на британската кралица, навлезе и на пазара на вятърна енергия. Като собственик на морското дъно в териториалните води на Великобритания то започна да продава права за строеж на британски компании за възобновяема енергия. Тази дейност е генерирала 15 млн. паунда приходи през 2013 г.

Преди десетилетие дружеството притежаваше само 30 вятърни турбини, докато в момента е собственик на общо 1 500, включително и най-голямата вятърна централа в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 10.09.22 г.
fallback