fallback

Пазарът на жилища на Острова става все по-горещ

Цените са се повишили с 9,9% през април, финансовата комисия на централната банка ще обсъди мерки за ограничаване на рисковото ипотечно кредитиране

15:16 | 17.06.14 г. 1

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 9,9% през април на годишна база и с 2% на месечна, сочат данните на британския национален статистически институт, цитирани от FT.

Месечният ръст е най-силният, откакто пазарът на жилища на Острова започна да се възстановява от кризата, допълва изданието.

Това поставя под допълнителен натиск Английската централна банка, която на няколко пъти предупреждава за риск от балон на пазара на имоти, заплашващ икономическото възстановяване.

В Лондон и Югоизточна Англия темповете на ръст на цените на жилищата продължават да изпреварват общия темп за страната, показват още данните. Цените в британската столица са се повишили с 18,7% през април спрямо април миналата година, сочи статистиката.

Следващата седмица финансовата комисия на Bank of England ще заседава, за да обсъди мерки за ограничаване на рисковото ипотечно кредитиране. Окончателните решения на комисията ще бъдат обявени на 26 юни.

Не липсват обаче и знаци, че пазарът на имоти в Лондон започва да се успокоява. Ръстовете на цените не са толкова резки, колкото преди няколко месеца, допълва изданието.

Въпреки това обаче Английската централна банка, както и Международният валутен фонд (МВФ) се опасяват заради нарастващото съотношение между размера на ипотеките и доходите на кредитополучателите, закупили имоти в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
fallback