fallback

Ръстът на цените на бизнес имотите в Европа се забавя през първото тримесечие

Тенденцията се обяснява със слабите икономически фундаменти и с по-високия дял на продажбите на второстепенни пазари

13:29 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на цените на бизнес имотите в Европа (без Великобритания) е продължил да се забавя през първото тримесечие на годината, показват данните на консултантската компания DTZ, която изчислява индекса си на базата на осъществените трансакции.

За периода януари-март цените на бизнес имотите са се увеличили средно с 6%, след като през предходното тримесечие забавиха ръста до 8% на годишна база, посочват от компанията. От една страна това отразява слабите икономически фундаменти в Европа, а от друга се обяснява и с по-високия дял на продажбите на второстепенни пазари във Франция и Холандия, посочва се в доклада на компанията.

През последните две тримесечия делът на продажбите на водещите пазари на бизнес имоти в Европа – Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Париж, се е свил до 26% в сравнение със спада от 36% за предходните две тримесечия. Донякъде обяснението се крие във възстановяването на пазарния оптимизъм, ръста при продажбите на проблемни и подценени активи и засилването на активността на второстепенните пазари.

Тези тенденции обаче не са валидни за Великобритания, където пазарът на бизнес имоти е поел в противоположна посока. Цените са отбелязали увеличение от 12% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, когато не беше отчетена промяна.

Основен двигател на увеличението са цените на имотите извън Лондон, които изпреварват темповете на ръст в столицата на Великобритания вече трето тримесечие.

Изключение прави единствено пазарът на офиси, който според експертите вече е достигнал пиковите си равнища. Цените на офисите на Острова са се понижили с 3% на годишна база през първото тримесечие, а в Лондон е отчетено понижение от 1%.

Все още обаче е рано да се каже дали настъпва обрат на пазара на офиси на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 06.09.22 г.
fallback