fallback

Поскъпването на британските жилища достигна 7-годишен връх през май

Годишният темп на растеж на цените през май е бил 11,1% на годишна база, показват данните на Nationwide

12:15 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Жилищният пазар в Обединеното кралство запази възходящата си тенденция през май за 13-ти пореден месец, след като цените на имотите продължиха да се покачват над очакванията.

Между април и май цените на жилищата на Острова са се увеличили с 0,7% според данните на Nationwide. Годишният темп на нарастване пък достигна 11,1% спрямо 10,9% през април. По този начин постигнатото ниво през май се оказа най-силното от 2007 г. насам.

"Налице са ориентировъчни признаци, че активността на жилищния пазар все пак се подобрява умерено, след като одобрените ипотечни кредити през април бяха с около 17% по-малко спрямо рекорда през януари", заяви главният икономист в Nationwide Робърт Гарднър.

"На фона на близките до историческите дъна ипотечни лихви и продължаващото подобрение на трудовия пазар търсенето на жилища е вероятно да остане силно", допълни Гарднър.

По-рано тази седмица Английската централна банка (АЦБ) информира, че броят на одобрените ипотечни заеми е спаднал до 9-месечно дъно през април. Интересен факт е, че по-голямата част от ипотеките, одобрени по схемата за държавно подпомагане, са били осъществени извън Лондон, най-вече в Северозападната и Източната част на страната.

По-рано през май британският министър-председател Дейвид Камерън потвърди очакванията, че правителството ще преразгледа програмата за подпомагане, ако от АЦБ пожелаят подобно нещо. "Разбира се. Ще разгледаме всички промени, които Марк Карни предложи", отбеляза премиерът.

Гуверньорът на банката също изрично предупреди за структурните проблеми, дълбоко вкоренени в жилищния пазар на Обединеното кралство. "Поглеждайки към вътрешния риск, най-големият проблем за финансовата стабилност, а оттам и за качеството на експанзията, са рисковете в основата на жилищния пазар", посочи Карни пред Sky News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback