fallback

Испания не е защитила жертвите на жилищния балон

Законодателството за личния фалит в страната е неадекватно и хората се натоварват с дългове, от които никога не могат да се освободят, според Human Rights Watch

13:13 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Испания се е провалила в защитата на жертвите на жилищния балон и дълговата криза, посочва се в доклад на Human Rights Watch, в който се призовава Мадрид да преразгледа законите за частния фалит и да инвестира повече в социални жилища, пише FT.

„Десетки хиляди хора бяха изведени принудително от жилищата им или са пред възбрана заради невъзможност да покриват плащанията по ипотеките. Законодателството за личния фалит в Испания е неадекватно и хората се натоварват с дългове, от които никога не могат да се освободят, което води до хронична задлъжнялост“, посочва се в доклада.

Докладът привлича вниманието върху чувствителния въпрос за наследството от кризата. Принудителните извеждания на длъжници от жилищата им разгневиха обществеността и предизвикаха национални протести през миналата година, както и серия самоубийства. Заради нарастващия политически натиск правителството на Мариано Рахой направи някои козметични промени в ипотечното законодателство, но те не отговориха на очакванията на хората.

В доклада на Human Rights Watch се посочва, че забраната за принудително извеждане на хора с деца на възраст под 3 години е дискриминационен критерий. Организацията препоръчва на правителството да напише по-справедливи и рационални правила.

В доклада се посочват и няколко политически провала, довели до тежката криза в Испания, включително и липсата на инвестиции на правителството в достъпни жилища. Данните сочат, че само 2% от жилищния фонд в страната е предназначен за социални жилища или за субсидиран наем.

Подчертава се също така, че банките в Испания рядко обръщат внимание доколко кредитополучателите ще могат да си изплатят ипотеката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
fallback