fallback

Accor купува обратно 97 хотела в Европа

Компанията осъществява нова стратегия за развитие и отново се връща към собствеността

11:34 | 27.05.14 г.

Френският хотелски оператор Accor SA съобщи, че ще купи обратно 97 хотела в Европа, които по-рано е продал, съобщава Wall Street Journal. Инвестицията ще струва на компанията 900 млн. евро.

След това хотелите ще бъдат отдадени под наем.

Решението беше обявено от Себастиен Базен – бившият изпълнителен директор на фонд за дялов капитал, който през миналата година оглави групата. След като встъпи в длъжност, той раздели бизнеса на компанията на две – едното звено оперира 14-те бранда на компанията, а другото се фокусира върху собствеността и инвестициите в хотели, и започна да подготвя нова стратегия за развитие на Accor.

Новата стратегия на Базен рязко се различава от плана на предишното ръководство, който предвиждаше компанията да се превърне в оператор на брандове, а не в собственик. Заради това Accor започна да продава активи, а с набраните средства планираше да засили присъствието си на развиващите се пазари.

Hotelinvest – инвестиционното звено на Accor, ще купи 86 сгради в Германия и Холандия от фонда за дялов капитал Moor Park Capital Partners. Всички хотели се оперират от брандове на компанията - Ibis, Ibis Budget, Mercure и Novotel. Accor продаде сградите на Moor Park за 747 млн. евро през 2007 г., припомня изданието.

Компанията ще купи и 11 хотела в Швейцария от Axa Real Estate fund. Accor продаде сградите през 2008 г. като част от по-широка сделка с активи, като също е продължила да оперира хотелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 05.09.22 г.
fallback