fallback

Moody’s понижи перспективата пред рейтинга на китайските строителни компании

Строителите с по-нисък кредитен рейтинг ще бъдат по-уязвими през тази година от гледна точка на ликвидността, предупреждава агенцията

10:39 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service ревизира перспективата пред кредитния рейтинг на китайските строители до негативна заради забавянето на продажбите на имоти, ръста на запасите от жилища и проблемите с ликвидността, съобщава Bloomberg.

Промяната на перспективата пред рейтинга на китайските строителни компании се случва за първи път от ноември 2012 г. В становището на рейтинговата агенция се посочва, че продажбите на жилища през тази година ще намалеят с 5 на сто – значително по-ниско в сравнение с увеличението от 27% през миналата година. 

„Строителните компании с по-нисък кредитен рейтинг ще бъдат по-уязвими през тази година от гледна точка на ликвидността. Рисковете във връзка с рефинансирането на задължения при тях ще се увеличи, тъй като банките са все по-селективни в кредитната си експанзия заради скорошните фалити“, коментира Франко Люнг, анализатор на Moody’s в Хонконг.

След четири години на рестрикции с цел „охлаждане“ на пазара на имоти продажбите на жилища и новото строителство започнаха да се свиват, което оказва натиск върху цялата икономика на Китай, пояснява експертът. Брутният вътрешен продукт (БВП) пък отчете най-слабият си растеж от шест години насам през първото тримесечие.

Натискът върху китайските строителни компании се засили заради фалита на значима компания от сектора през март. Последваха още няколко банкрута в сектора.

Според Moody’s кредитните профили на китайските строителни компании ще продължат да се влошават.

Миналата седмица китайската централна банка призова банките да засилят кредитирането за строителния бизнес и купувачите на жилища, за да се окаже подкрепа на имотната индустрия. Банките едва ли обаче ще променят политиката си на кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 04.09.22 г.
fallback