fallback

Великобритания засилва прозрачността на пазара на жилищни наеми

Правителството въвежда задължение да се разкриват всички такси, които посредниците прилагат

12:38 | 14.05.14 г.

Брокерите на имоти във Великобритания, които посредничат при сделки за отдаване под наем на имоти, ще са длъжни да публикуват всички такси, които прилагат за наемателите и наемодателите, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Правителството още преди месеци обяви намеренията си да затегне регулациите за този сегмент от пазара заради оплакванията от некоректни посредници, които прилагат скрити и необосновани такси, припомня изданието.

В момента некоректните брокери се обявяват публично, но според правителството това не е достатъчна мярка за противодействие на злоупотреби. Затова всички посредници ще са длъжни да публикуват пълен списък на допълнителните такси на сайтовете си, както и на видно място в офисите си.

Всеки посредник, който не изпълни новите изисквания, ще бъде глобяван, като сумата ще бъде завишена значително.

„Голяма част от брокерите осигуряват качествена услуга на собствениците и наемателите на жилища. Искаме обаче да се справим с една малка група посредници, които злоупотребяват и предоставят услуги с лошо качество. Като осигурим пълна прозрачност и забраним скритите такси, потребителите на тези услуги ще разполагат с пълна информация и ще са сигурни, че получават услуга с най-високо качество“, коментира жилищният министър на Острова Крис Хопкинс.

„Трикове като забраната да се налагат такси на наемателите например ще означават, че ще има значителен ръст на наемите. Прекомерната държавна регулация и войната на пазара на частни наеми ще подкопае инвестиционните намерения в жилищния сектор, ще доведе до ръст на цените и ще затрудни търсенето на жилище под наем“, допълва Хопкинс.

Правителството на Великобритания освен това въвежда нов кодекс, с който установява стандарти за управлението на частните имоти, отдавани под наем, както и наръчник за наематели, в който се пояснява какво хората могат да очакват, когато наемат жилище.

Предвижда се и въвеждането на модел за наемане на имот, подходящ за по-дългосрочните договори за наем, на мерки за справяне с некоректни хазяи, както и защита от незаконно извеждане от жилищата под наем.

Реакциите на промените обаче не са само положителни. Не липсват брокери, които се опасяват, че таксите, плащани от наемателите, ще се повишат, а вероятно ще има и ръст на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
fallback