fallback

Централната банка на Китай поиска да се засили ипотечното кредитиране

Насоките на институцията за ипотечното кредитиране са устни и едва ли ще имат значимо въздействие върху кредитните практики

10:27 | 14.05.14 г.

Централната банка на Китай препоръча на търговските банки да засилят ипотечното кредитиране и да установят лихвите по ипотеките на „разумни нива“, съобщава Ройтерс, като се позовава на анонимни източници.

Банкерите обаче се съмняват, че насоките на централната банка ще имат значимо въздействие върху кредитните практики на финансовите институции, отбелязва информационната агенция.

Централната банка е поискала ускоряване на ипотечното кредитиране на среща между представители на институцията с представители на търговските банки.

Затегнатите критерии за ипотечно кредитиране са една от причините, които доведоха до „охлаждане“ на пазара на имоти в Китай. Банките повишиха лихвите по ипотеките за купувачите на първи дом и свиха обема на новоотпуснатите кредити заради по-слабата ликвидност.

Силно ограничено е и кредитирането за строителните компании.

Източниците на информационната агенция коментират, че насоките на централната банка на Китай засега са само устни. Понеже няма официални документи, банките вероятно няма да коригират политиката си за ипотечното кредитиране и да намалят цените на заемния ресурс.

През последните години цените на жилищата в Китай се повишиха рязко, заради което и централните, и местните власти в много градове предприеха мерки, за да успокоят пазара и да пресекат спекулациите. Рестрикциите започнаха да дават резултат, но секторът на имотите, който е ключов за китайската икономика, силно се забави и застрашава цялата икономика на страната.

В някои по-малки градове през последните месеци дори бяха въведени стимули за купувачите на първо жилище, за да се насърчат местните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
fallback