fallback

Пазарът на трофейни имоти в САЩ постави нов рекорд

Имение край Ню Йорк е продадено за 147 млн. долара

15:27 | 07.05.14 г.

Пазарът на трофейни имоти в САЩ поставя рекорд след рекорд тази година на фона на увеличаващия се брой имоти, които сменят собственика си за над 100 млн. долара, пише Bloomberg.

Бари Розенщайн, основател на хедж фонда Jana Partners LLC, е купил имот в Източен Хамптънс, Ню Йорк, за 147 млн. долара, според публикация в New York Post. Това подобри рекорда, поставен от имението в Гринуич, Кънектикът, което беше продадено през миналия месец за 120 млн. долара.

Най-богатите хора в света засилват инвестициите си в трофейни, уникални имоти в търсене на безопасно убежище за парите си. Подобряващата се икономика на САЩ и рекордите, които покоряват пазарите на акции, засилват доверието и през януари и февруари покупките на жилища над 2 млн. долара са скочили с 33% на годишна база до най-високо ниво за двумесечния период от 1988 г. насам, сочат данни на консултантската компания DataQuick.

Покупките на жилища над 1 млн. долара са нараснали със 7,8% през март на годишна база, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ.

Наскоро в Лос Анджелис беше продадено и имението Fleur de Lys. Купувачът е европейски бизнесмен, като е платил 102 млн. долара за имота с площ от 5 акра (над 20 хил. кв. м).

Според анализатори следващата граница, която трофейните имоти в САЩ ще покорят, е 200 млн. долара. Пазарният сегмент е изключително тесен и много малко хора биха могли да си позволят да участват на него. Трофейните имоти също така много рядко сменят собствениците си.

Бумът в най-високия сегмент от пазара на имоти съвпада със забавянето на по-широкия пазар на жилища в САЩ на фона на затегнатите условия за кредитиране, по-бавния ръст на заплатите и ръста на лихвите по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
fallback