fallback

Moody’s очаква още фалити на китайски строителни компании

Имотната индустрия трябва да се влоши значително, преди правителството да ѝ окаже някаква по-сериозна подкрепа, според анализатор

10:31 | 30.04.14 г.

Още китайски строителни компании ще обявят фалит след банкрута на Zhejiang Xingrun Real Estate Co. заради затрудненията им да наберат достатъчно финансиране на фона на забавения ръст на цените на жилищата, предупреждава Moody’s Investors Service, цитирана от Bloomberg.

Този месец строители емитираха облигации за 500 млн. долара в сравнение с 1,6 млрд. долара по същото време на миналата година и рекордните 9,2 млрд. долара през първите три месеца на миналата година, сочат данните на рейтинговата агенция.

Същевременно Bank of America Merrill Lynch отчита спад на възвръщаемостта от инвестициите в дълговите книжа на китайските строителни компании.

„Инвеститорите се опасяват, че определени строителни компании ще изпаднат във фалит“, коментира Франко Люнг, анализатор в Moody’s. Той прогнозира и значителен спад на новите емисии облигации на китайските строителни компании.

„Китайската икономика се забавя и това ще причини неприятности на компаниите с по-слаби кредитни профили“, допълва той.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай отчете ръст от 7,4% - най-слабият от шест тримесечия насам. Това засили спекулациите, че правителството ще се принуди да облекчи рестрикциите, които въведе на пазара на имоти, за да насърчи икономиката.

През първото тримесечие продажбите на имоти са намалели с 5,2% на годишна база, а новото строителство се е свило с 25,2%, сочат официалните данни на статистическия институт в Китай.

Имотната индустрия трябва да се влоши значително, преди правителството да ѝ окаже някаква по-сериозна подкрепа, посочва Дзинсон Ду, който оглавява подразделението на Credit Suisse Group AG за проучвания и анализи на пазара на имоти.

„Преди хората смятаха, че продажбите на имоти ще се подобрят, но сега започват да осъзнават, че това вероятно няма да се случи“, допълва анализаторът. Затова и строителните компании все повече се затрудняват да продават доларови облигации.

Ако фалитите на строителни компании се увеличат, това ще свие и търсенето на дългови книжа от страна на международни инвеститори, допълва Уън Ин, анализатор от Fitch Ratings Ltd. в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 22.08.22 г.
fallback