fallback

Инвестициите в търговски имоти в Европа с 27% ръст за тримесечието

От географска гледна точка активността е съсредоточена върху големите и ликвидни пазари, като Великобритания и Германия

11:59 | 28.04.14 г.

Преките инвестиции в търговски имоти в Европа достигнаха 6,6 млрд. евро през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания JLL. Обемът на инвестициите е с 27 на сто по-голям спрямо отчетения през първите три месеца на миналата година, съобщава онлайн изданието PropertyEU.info.

От географска гледна точка активността е съсредоточена върху големите и ликвидни пазари, като Великобритания и Германия, които са набрали 63% от общия обем на инвестициите в търговски имоти в Европа за тримесечието.

На Острова за периода януари-март са вложени 2,3 млрд. евро в търговски имоти, което е с 27% над средното ниво за последните пет аналогични тримесечия. В Германия обемът на инвестициите достига 1,8 млрд. евро – с 56% повече спрямо средното за последните пет аналогични периода.

Значителен ръст на активността се отчита и в Италия, Испания и Ирландия, както и в Холандия.

Инвеститорите търсят основно първокласни и качествени второстепенни активи. Интересни са и по-нискокачествените имоти, но „пакетирани“ в портфейл.

През отминалото тримесечие бяха сключени няколко по-големи сделки на водещите пазари на имоти. Unibail Rodamco например придоби 50% от CentrO в Оберхаузен, Германия, за 535 млн. евро. Intu Properties купи също 50% от Westfield Merry Hill във Великобритания за 407,7 млн. паунда (492 млн. евро) и 100% от Westfield Derby за 390,3 млн. паунда (471 млн. евро).

Fonciere Aspys освен това придоби Beaugrenelle Shopping Center в Париж за 700 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
fallback