fallback

Цените на жилищата на Острова продължават да растат

Цените на имотите в страната се подкрепят от рекордно ниските лихви, недостигът на имоти за продажба и засилващата се икономика

10:27 | 28.04.14 г.

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили през април за 15-ти пореден месец, сочат данни на Hometrack Ltd., цитирани от Bloomberg.

Цените в Англия и Уелс са се повишили с 0,6%, колкото беше и повишението през март. Същевременно обаче компанията отчита ръст на цените в 48% от местата, които наблюдава – най-високият дял за последните 10 години.

В Лондон е отчетен ръст на цените от 0,8%. Времето, през за което едно жилище в британската столица престоява на пазара обаче се е увеличило от 2,7 до 3,4 седмици за един месец, а делът на районите в града, където е отчетен ръст на цените, се е свил до 66% от 76%.

Цените на жилищата на Острова се подкрепят от рекордно ниските лихви, недостигът на имоти за продажба и засилващата се икономика, която генерира нови работни места.

Властите също дадоха заявка, че ще наблюдават ситуацията на жилищния пазар, тъй като ръстовете на цените на имотите може да застрашат финансовата стабилност.

През този месец новорегистрираните купувачи на имоти във Великобритания са се увеличили с 3,3%, докато през март беше отчетен ръст от 6,6%. Времето на престой на един имот на пазара се е понижило до средните 6,3 седмици за месец – най-ниското ниво от юни 2007 г., сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 28.04.14 г.
fallback