fallback

Чуждите инвестиции в бизнес имоти в Европа са се засилили в началото на годината

Най-желани от инвеститорите са активите на най-безопасните пазари

12:42 | 25.04.14 г.

Транграничните инвестиции в бизнес имоти в Европа са се засилили през първото тримесечие, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Общо 19,8 млрд. евро са вложили трансгранични инвеститори на пазара на бизнес имоти на Стария континент, което е 70 на сто от общия обем на инвестициите спрямо 45 на сто от инвестициите през първите три месеца на миналата година, показват данните.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през първите три месеца на годината обаче намалява на годишна база – с 24 на сто до 29 млрд. евро, отчитат от компанията. Намалението експертите обясняват с липсата на адекватни инвестиционни продукти.

Въпреки че като цяло инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие са намалели, в Германия е отчетен най-големия им обем от 2007 г. насам. Германските инвеститори са изключително активни на вътрешния си пазар, като те са 49% от всички инвеститори в имоти в страната.

Продължава да се засилва апетитът на инвеститорите в бизнес имоти към безопасните пазари, за каквито се считат Лондон и Париж например, посочва се още в доклада. Тези дестинации са най-желани и от държавните инвестиционни фондове – едни от най-активните нетни купувачи на имоти през последните месеци.

Лондон е най-предпочитаната инвестиционна дестинация за азиатските купувачи, особено тези, които за първи път влизат на европейския пазар на бизнес имоти, посочва Ричард Дайвъл от Colliers.

Един от най-новите източници на свеж капитал за пазара на имоти са китайските застрахователни компании, на които им беше позволено да инвестират извън родината си.

Същевременно европейските институционални инвеститори в бизнес имоти се насочват към по-спокойни, но същевременно безопасни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 04.09.22 г.
fallback