fallback

Цените на жилищата на Острова ще се "охладят" през 2016 г.

Очакванията са ръстът на цените да започне да се забавя през следващата година

16:09 | 14.04.14 г.

Цените на жилищните имоти във Великобритания са на път да се "охладят" заради по-строгите изисквания за кредитополучателите и очаквания ръст на предлагането на имоти, съобщава CNBC.

Очакванията са ръстът на цените да започне да се забавя през следващата година, а през 2016 г. да бъде отбелязано значително по-слабо увеличение, което ще предотврати формирането на балон заради неустойчивия бум на пазара.

Според EY ITEM Club през тази година цените на жилищата ще се повишат със 7,4%, през следващата – със 7,2%, а през 2016 г. – с 4,2%.

Тази прогноза е в противоречие с други проучвания, резултатите от които показват, че ще има последователни повишения на цените в следващите пет години, което поражда опасност от балон.

Продажбите на жилища във Великобритания достигнаха шестгодишен връх през март, сочат данните на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). Организацията очаква също така цените средно за страната да се повишават с по 6% годишно през следващите пет години. 

Миналия месец централната банка на Великобритания, бюджетната служба и принц Чарлз също изразиха безпокойството си заради ситуацията на жилищния пазар на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 14.04.14 г.
fallback