fallback

Алтернативните кредитори настъпват на британския пазар на имоти

Възстановяването на пазара от кризата стимулира алтернативните кредитори, които все повече запълват недостига от банково финансиране

13:43 | 08.04.14 г.

Хедж фондовете, компаниите за дялов капитал и другите алтернативни кредитори залагат на пазара на имоти във Великобритания, като подкрепят купувачи на имоти и строителни фирми с относително рисково краткосрочно финнасиране, пише FT.

Банките се оттеглиха от кредитирането за сектора на имотите заради затягането на регулациите и изискванията за капитала. Пазарът на имоти обаче започна да се възстановява от кризата и това стимулира алтернативните кредитори, които все повече запълват недостига от финансиране, допълва изданието.

Алтернативните кредитори се насочват и към по-рискови категории кредитополучатели, като им осигуряват мостово финансиране или финансиране за спекулативно строителство.

Omni Partners – базиран в Лондон хедж фонд например, набира фонд от 100 млн. долара за обезпечени краткосрочни кредити за имоти.

„Банките нямат възможност да направят това“, коментира Стивън Кларс, съосновател на Omni Partners, който ще управлява фонда. „Сделките или трябва да бъдат приключени твърде бързо за обикновените кредитори, или кредитополучателят няма толкова добра кредитна история, или пък имотът е на грешната локация“, допълва той.

Миналата седмица най-големият инвеститор в имоти в света – Blackstone, подкрепи Pluto Finance – британски кредитор за жилищно строителство, със 100 млн. паунда, допълва изданието. Pluto отпуска краткосрочно финансиране за строителство до 90% от общите разходи за срок от 2-3 години. Клиентите на компанията са строителни фирми от Лондон и Югоизточна Англия.

Blackstone за първи път навлиза на пазара на жилищно кредитиране, отбелязва изданието.

На фона на нарастващото търсене в централните райони на Лондон алтернативните кредитори се интересуват и от възможностите за дейност извън столицата, където могат да постигнат и по-добро ниво на възвръщаемост заради по-слабата конкуренция.

На фона на възстановяването на пазара на имоти нараства и търсенето на краткосрочно кредитиране. Членовете на асоциацията на кредиторите на пазара на краткосрочни кредити са отпуснали 1,4 млрд. паунда през 2013 г., което е с близо 40 на сто повече спрямо 2012 г. Подадените искания за краткосрочни заеми са нараснали с 23% до обща стойност от 4,3 млрд. паунда. По-голямата част от отпуснатите краткосрочни кредити са свързани със сектора на имотите.

„Алтернативният пазар на кредити наистина се разширява в резултат от свиването на банковото кредитиране“, коментира Бенсън Хърш, главен изпълнителен директор на консултантската компания ASTL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 07.09.22 г.
fallback