fallback

САЩ са предпочитана дестинация за чуждите купувачи на жилища

Чуждестранните купувачи на имоти в страната сключват сделки най-вече с цел инвестиция или с данъчни цели, както и с цел отдаване под наем

12:49 | 07.04.14 г. 3

САЩ са предпочитана дестинация за чуждестранните купувачи на жилища, сочат данни на Калифорнийската асоциация на брокерите на имоти за 2013 г., цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Чуждестранните купувачи все още гледат на САЩ като на сигурно място, където да вложат парите си, посочва се в доклада на организацията.

85 на сто от международните купувачи заявяват, че са предпочели САЩ заради стабилното правителство и финансовата система, която би гарантирала инвестицията им. 15 на сто смятат да инвестират в имот в други страни, като най-честият им избор са Канада, Германия, Мексико, Китай, Сингапур, Швеция и Франция.

Чужди купувачи са осъществили сделки с жилища за 68,2 млрд. долара през 2013 г., сочат данните на Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ. През 2012 г. обаче инвестициите им са възлезли на 85 млрд. долара.

Една пета от купувачите са избрали страната заради разположението и климата, а още 20 на сто – за да са близо до семейството и приятелите си. 9 на сто са се насочили към страната заради възможностите за инвестиции, други 9 на сто – заради промяна в работното място, 6 на сто – заради образование, а 4 на сто – заради по-достъпните цени.

Чуждестранните купувачи на жилища в САЩ купуват най-вече с цел инвестиция или с данъчни цели, както и с цел отдаване под наем, за разлика от местните купувачи, повечето от които не искат да плащат наем.

През 2013 г. чуждите купувачи на жилища в САЩ са се насочвали най-често към Флорида. Други предпочитани дестинации са Лос Анджелис, Сан Диего, Ривърсайд, Санта Клара и други. По 9 на сто от купувачите се насочват и към щатите Аризона и Тексас.

Близо 70 на сто от чуждите купувачи на имоти в САЩ плащат в брой при сделките за разлика от американците (27 на сто), показват още данните. Само една трета от чужденците купуват имот в САЩ като основно жилище за разлика от 75% от американците.

Китайците преобладават на пазара на жилища в САЩ – те са 36 на сто от чуждестранните купувачи. Чужденците освен това избират доста по-бързо от американците – търсенето трае обикновено около 5 седмици срещу 10 за американските купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
fallback