fallback

Задава се първото IPO в сектора на имотите в Гърция от 2009 г. насам

Чуждите инвеститори започнаха да се завръщат в страната след кризата, която почти я докара до фалит

09:51 | 04.04.14 г. 1

Pangaea REIC – фондът за инвестиции в имоти, собственост на Invel Real Estate Partners и National Bank of Greece, иска да набере 1 млрд. евро, за да инвестира в Гърция и Италия, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Базираният в Атина фонд планира да емитира облигации до лятото и да проведе първично публично предлагане на акции не по-рано от октомври.

Чуждите инвеститори отново започнаха да се завръщат в Гърция след кризата, която почти докара страната до фалит и едва не я принуди да се откаже от еврото. Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че икономиката на Гърция ще нарасне през тази година за първи път от седем години.

Последното IPO в сектора на имотите в Гърция беше на MIG Real Estate REIC през 2009 г., припомня информационната агенция.

Все повече инвеститори в имоти се насочват към периферните европейски пазари в търсене на възможности. Испания е особено популярна сред големите инвеститори и успя да привлече имена като Бил Гейтс, Джордж Сорос, Джон Поулсън и други.

След като достигна дъното си през юни 2012 г., водещият индекс на борсата в Атина е нараснал със 182%, изчислява информационната агенция. Гръцките облигации пък са донесли най-високата възвръщаемост в сравнение с 34 други дългови пазари, включени в Bloomberg World Bond Indexes.

Invel – базирана в Лондон компания за инвестиции в имоти, оглавявана от Христофорос Папахристофору, кути 66% от Pangaea през декември. Сделката оцени компанията на 1 млрд. евро. Оттогава Pangaea придобива имоти в Гърция и Италия и към момента притежава активи за 1,2 млрд. евро.

Папахристофору е бивш управляващ директор на Deutsche Bank и е оглавявал RREEF Opportunistic Investments.

Първичните публични предлагания в Европа са се утроили през първото тримесечие на годишна база до около 17 млрд. долара, сочат още данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
fallback