fallback

Още един фонд за имоти в Испания се прицели към борсата

Целта на Merlin Properties е да стане най-големият публичен фонд за имоти в страната

12:01 | 01.04.14 г.

Още един испански фонд за имоти планира да набира средства чрез борсата, съобщава Ройтерс. Merlin Properties, който ще бъде управляван от местната инвестиционна компания Magic Real Estate, е определил Credit Suisse за консултант по първичното публично предлагане на акции (IPO).

Публичните фондове за инвестиции в имоти набират скорост в Испания, след като правителството облекчи законодателните регулации през миналата година. Те успяха да привлекат и доста големи инвеститори, предимно от САЩ.

По-рано тази година Hispania и Lar Espana Real Estate набраха общо близо 1 млрд. евро, а в IPO-та се включиха милиардерът Джордж Сорос и Pimco.

Цените на имотите в Испания продължават да се понижават. Спрямо пиковите равнища, достигнапи през 2007 г., намалението достига около 40 на сто, посочва информационната агенция.

Според инвеститори обаче пазарът, най-вече в големите градове като Мадрид и Барселона, почти е достигнал повратната си точка.

Целта на Merlin Properties е да стане най-големият публичен фонд за имоти в Испания по пазарна стойност. Набраните от фонда средства ще бъдат инвестирани в портфейл от имоти в страната, отдавани под наем, както и бизнес имоти в съседна Португалия.

Миналата седмица Lar осъществи и първите си сделки. Фондът купи два търговски центъра в Северна Испания.

Инвестиционната компания Magic Real Estate е основана през 2012 г. от Исмаел Клементе и Мигел Олеро, които са работили в подразделението за имоти в Испания на Deutsche Bank. Имотите под управлението на компанията са за 2,8 млрд. евро.

Magic Real Estate преговаря с национализираната Catalunya Banc за придобиването на звеното ѝ за управление на имоти, информират запознати източници, пожелали анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
fallback