fallback

Цените на жилищата на Острова са се повишили за 14-ти пореден месец през март

Рекордно ниските разходи по ипотечните кредити и правителствените стимули засилиха опасенията, че се заражда нов имотен балон на Острова

09:44 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили за 14-ти пореден месец през март – най-дългата серия на ръст от 2007 г. насам, съобщава Bloomberg.

Цените в Англия и Уелс са се повишили с 0,6% спрямо февруари, сочат предварителните оценки на Hometrack Ltd. В Лондон е отчетено увеличение от 0,7%, а в Югоизточна и Източна Англия – с 0,8%.

В национален мащаб цените са се повишили с 5,7% на годишна база, сочат още данните.

Делът на имотите, които са получили исканата офертна цена, е достигнал 96,2% - най-високо равнище от 2004 г. насам. В Лондон този дял достига дори 99,3%.

Рекордно ниските разходи по ипотечните кредити и правителствените стимули засилиха опасенията, че се заражда нов имотен балон на Острова. Bank of England вече няколко пъти предупреждава, че наблюдава ситуацията на пазара и е готова за действия.

“В половината от страната са отчетени ръстове на цените през март”, коментира Ричард Донъл от Hometrack. “Водещият двигател на по-високите цени са рекордно ниските лихви по ипотеките и засиленото търсене на купувачите на първи дом”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 04.09.22 г.
fallback