fallback

Банките в Европа продължават да се прочистват от нестратегическите активи

Очаква се през тази година да бъдат продадени нестратегически активи за 80 млрд. евро, според PwC

10:37 | 25.03.14 г.

Европейските банки ще продадат нестратегически активи за 80 млрд. евро през тази година, прогнозира консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирана от Ройтерс.

Финансовите институции разполагат с нестратегически кредити за 2,4 трлн. евро за продажба, посочва още компанията.

Спрямо миналата година банките в Европа ще продадат с 25% повече нестратегически активи. От началото на тази година досега са продадени или са в процес на продажба заеми за 30 млрд. евро, сочат още данните на компанията.

„Банковото преструктуриране ще продължи през следващите поне пет години. Активността вероятно ще бъде допълнително подхранвана от резултатите от стрес тестовете, които са в ход“, коментира Ричард Томсън, партньор в PwC.

Заради кризата и необходимостта да „прочистят“ балансите си европейските банки засилиха продажбата на проблемни и нестратегически активи. Много от тях дори ги отделиха в специални звена. В тях са включени главно кредити за сектора на имотите.

Най-активните продавачи на заеми към сектора на бизнес имотите са банките във Великобритания, Ирландия, Германия и Испания.

Според PwC британските банки са продали нестратегически активи за 23,5 млрд. евро през миналата година. Най-активният продавач е била Lloyds Banking Group.

В Белгия например банките са продали нестратегически активи за 11,5 млрд. евро, а в Германия и Испания – по 10 млрд. евро.

Кредитите към сектора на бизнес имотите представляват 18% от общия обем нестратегически активи, продадени през миналата година от британските и германските банки, отчитат още консултантите. Следват необезпечените кредити към търговския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
fallback