fallback

Промяна в закона може да сложи край на кризата на жилищния пазар в Лондон

Строителите ще могат да реновират стари викториански сгради и да ги преустрояват в жилища

14:04 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

Промяна в закона за строителството във Великобритания, приета в сряда, ще позволи на строителните компании в Лондон да ремонтират стари и рушащи се складове от Викторианската епоха и да ги превръщат в жилища. Предложението ще улесни преустройството на сгради и може да се окаже ключът за излизане от кризата на лондонския жилищен пазар, пише CNBC.

„Вниманието несъмнено ще бъде насочено към средноголеми складове, които биха могли да бъдат превърнати в луксозни апартаменти и тавански помещения в уникален индустриален стил“, казва анализаторът "Проучване на пазари" в агенцията за недвижими имоти Knight Frank Кристофър Бабатоп.

Британското законодателство в сферата на строителството е пословично със своята сложност, но новата уредба би трябвало да съкрати процеса с между 6 и 12 месеца, смятат от консултантската фирма по правни и бизнес въпроси Eversheds.

„Промяната ще премахне цял един етап от разискването на споровете и ще насочи вниманието към техническите подробности. Възможността за преустройство направи достъпни много сгради, дори в райони със строги ограничения“, коменитра Стюарт Андрюс от Eversheds.

Липсата на предлагане дърпа нагоре цените на жилищата в Лондон от десетилетия, а в момента този процес е особено динамичен. Цените на жилищата в английската столицата са се качили с 11,3% на годишна база през март, а нивото на предлагане е с една трета под желаното от кмета на града Борис Джонсън.

Освен това населението на Лондон ще се увеличи с 1,2 млн. души до 8,6 млн. до 2031 г., според устройствения план на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 08.09.22 г.
fallback