fallback

Великобритания удължава схемата за подпомагане на купувачите на нови жилища

От април 2013 г. досега с помощта на програмата са били закупени над 15 хил. жилища

11:45 | 18.03.14 г.

Британското правителство реши да удължи схемата за подпомагане на купувачите на нови жилища до 2020 г., съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com, като се позовава на изявление на британския финансов министър Джордж Осбърн.

По линия на програмата купувачите на първия си собствен дом получаваха ипотека при занижена първоначална вноска – 5% от стойността на жилището.

„Въпросът сега е откъде правителството ще намери още 6 млрд. паунда, с които да покрие допълнителните разходи, след като програмата бъде удължена, както и как ще коригира параметрите по втората част от програмата – за държавно гарантираните ипотеки“, коментират от консултантската компания Knight Frank.

От април 2013 г. досега с помощта на програмата са били закупени над 15 хил. жилища. Само през януари са били одобрени около 2 хил. ипотеки при средномесечно ниво от 2 500 ипотеки, допълват от компанията.

Данни на Bank of England сочат, че кредитирането се е увеличило с 6% през януари на годишна база до най-високо ниво от ноември 2007 г., като кредитирането на купувачите на първи дом е нараснало с над 40 на сто.

Въпреки че правителствената програма насърчава и строителите, недостигът на жилища остава най-сериозният проблем на пазара на Острова, посочва themovechannel.com.

Необходимо е всяка година да бъдат построявани средно по 240 хил. нови жилища, за да се задоволи търсенето.

Засиленото търсене и свитото предлагане доведе до безпрецедентен ръст на цените на жилищата във Великобритания, особено в Лондон. Брокери се оплакват, че заради по-силната им позиция някои продавачи повишават допълнително цените в последния момент преди сключването на сделка, което допълнително увеличава разходите на купувачите, пише FT.

Според експерти този феномен не е наблюдаван на британския пазар досега, дори при имотните балони през 80-те и в началото на този век. Особено видима е тази тенденция в Лондон.

Някои от купувачите се отказват от покупката на имот, когато продавачът им поиска повече пари. Други обаче са готови да платят допълнително, за да избегнат обикалянето по огледи и евентуален още по-силен ръст на цените, ако забавят сключването на сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 28.08.22 г.
fallback