fallback

Жилищните сделки в Китай намаляват

Същевременно през първите два месеца на годината е отчетен ръст на инвестициите в сектора на имотите, съпоставим с ръста за цялата 2013 г.

10:42 | 13.03.14 г.

Продажбите на жилища в Китай са се понижили през първите два месеца на годината заради мерки на местните власти, насочени към овладяване на растежа на цените, предава Bloomberg.

Обемът на продажбите се е понижил с 5 на сто до 598,5 млрд. юана (97,5 млрд. долара) в сравнение с първите два месеца на миналата година, сочат данните на китайското национално статистическо бюро. За сравнение, по същото време миналата година обемът на продажбите почти се удвои на годишна база.

Общата площ на продадените жилища е намаляла с 1,2% през януари и февруари до 93,8 млн. кв. м.

„Данните за сектора на имотите са сигнал за правителството, че трябва да облекчи рестрикциите“, коментира Джак Гонг, анализатор в Orient Finance в Хонконг. „Очевидно е, че икономиката се забавя, а секторът на имотите е свързан с толкова много други ключови индустрии“, допълва той.

В края на миналата година в най-малко 10 от по-малките градове в Китай местните власти въведоха ограничителни мерки, за да успокоят пазарите на имоти, припомня информационната агенция.

Същевременно инвестициите в сектора на имотите в Китай са се разширили с 19,3% до 795,6 млрд. юана през първите два месеца на годината спрямо същия период на миналата година, сочат още статистическите данни. Новото строителство обаче се свива с 27% до общ обем от 166,9 млн. кв. м.

Отчетеният през първите два месеца на годината ръст на инвестициите в недвижими имоти в Китай е съпоставим с ръста за цялата 2013 г. (19,8%), отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 24.08.22 г.
fallback