fallback

Европейските компании за имоти все по-често се обръщат към борсите

Акциите им се търгуват с отстъпка спрямо нетната стойност на активите, което ги прави по-атрактивни за инвеститорите, смята експерт

10:57 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейските компании за имоти успешно набират все повече средства, за да разширяват дейностите си на фона на подобреното доверие на инвеститорите и възстановяването на доверието към сектора на имотите като цяло, съобщава FT.

През последните месеци има вълна от първични публични предлагания (IPO) и нови емисии на акции, след като индустрията отчете ръст на набраните от пазарите средства през втората половина на миналата година.

Публичните компании за имоти в Европа са относително по-малко в сравнение с борсово търгуваните компании за имоти в други части на света. Секторът обаче започва да се разраства едновременно с избледняването на страховете за икономическата и политическата нестабилност в еврозоната.

От началото на годината досега само от IPO-та на компании от сектора на имотите са били набрани 1,6 млрд. евро – над една трета от сумата за цялата 2013 г. (3,9 млрд. евро) и значително над годишните постижения от 2010 и 2011 г., най-тежките от дълговата криза в европейския валутен блок, сочат данните на Асоциацията на публичните компании за недвижими имоти в Европа (Epra).

Засилва се и активността на компаниите, които вече са се листнали на борсата, но търсят допълнителни възможности за експанзия. Само през последната седмица например London Reit Shaftesbury набра 157 млн. паунда, а специализираната в студентските жилища Unite си осигури още 100 млн. паунда от продажбата на нови акции.

Според Фрейзър Хюз, зам.-изпълнителен директор на Epra, акциите на компаниите за имоти се търгуват с отстъпка спрямо нетната стойност на активите им, което ги прави по-атрактивни за инвеститорите.

Хюз посочва, че от 2009 г. се усеща засилване на апатита на инвеститорите към публичните компании за имоти, както и към инвестиционните фондове, фокусирани върху сектора на имотите.

Вече е видим и обрат на периферните пазари в еврозоната, където инвеститорите могат да направят доста изгодни сделки при атрактивна възвръщаемост.

Повече за имотния пазар в Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
fallback