fallback

Цените на жилищата във Великобритания продължават да нарастват

Жилищният пазар се облагодетелства от по-добрите икономически перспективи, бързия спад на безработицата, подобряването на потребителското доверие и ниските лихви

11:18 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е продължил да се ускорява през февруари заради засилването на икономиката и търсенето и затегнатото предлагане, сочат данни на Halifax, ипотечното звено на Lloyds Banking Group Plc, цитирани от Bloomberg.

Цените на жилищата на Острова са нараснали с 2,4% през февруари спрямо януари, което е най-силният ръст от май 2009 г. насам. На годишна база е регистрирано увеличение от 10 на сто.

За трите месеца до края на февруари ръстът на цените е 2,1% спрямо предходния тримесечен период, а за същия тримесечен период година по-рано повишението е 7,9%.

„Жилищният пазар се облагодетелства от по-добрите икономически перспективи, бързия спад на безработицата, подобряването на потребителското доверие и ниските лихви“, коментират от ипотечната компания.

Недостигът на жилища за продажба допълнително оказва подкрепа на цените.

Заради „нагорещяването“ на британския пазар на имоти централната банка беше принудена да отмени стимулите за ипотечното кредитиране, припомня информационната агенция. Институцията освен това периодично предупреждава за „прегряване“ и риск от спукване на имотен балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 07.03.14 г.
fallback