fallback

Ръстът на цените на новите жилища в Китай се е забавил през януари

Налице е решителност от страна на китайското правителство да постигне контрол върху пазара на имоти, според анализатор

11:42 | 24.02.14 г.

Ръстът на цените на новите жилища в първостепенните градове на Китай се е забавил през януари, след като местните власти наложиха мерки за затягане на пазара, а банките въведоха по-строги правила за кредитиране, предаде Bloomberg.

В столицата Пекин и южния бизнес център Шънджън увеличението е с 0,4% спрямо декември, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е най-бавното темпо на покачване от октомври 2012 г. насам.

В Шанхай ръстът е с 0,5% и е най-слаб от ноември 2012 г. насам, а в Гуанджоу повишението е с 0,7%.

През януари покачване на цените е регистрирано в 62 от общо 70-те града, които следи официалната статистика. Това е най-ниският брой на градовете, в които е отчетено повишение на цените, от юли 2013 г.

Според данните цените на съществуващите жилища в Пекин са паднали с 0,1% спрямо декември, а в Шанхай е налице увеличение с 0,1%.

Най-малко 10 града в страната, много от тях столици на провинции, затегнаха местните политики за пазарите на имоти от ноември, като в големи градове като Шънджън, Шанхай и Гуанджоу минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище с ипотека бе увеличена от 60 на 70% от стойността на жилището.

"Налице е решителност от страна на китайското правителство да постигне контрол върху пазара на имоти", коментира Шън Дзиен-гуан, икономист от Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг.

"Мерките на финансовия пазар оказват въздействие върху пазара на имоти. Би трябвало тази година да станем свидетели на точка на обрат, когато цените на жилищните цени в първостепенните градове в Китай престанат да се покачват", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
fallback