fallback

Запасите от имоти в Испания могат да се усвоят до 2017 г.

Засилва се търсенето от страна на чужденци, но и местните купувачи демонстрират по-голям интерес към пазара на имоти

12:38 | 20.02.14 г.

Запасите от имоти в Испания, натрупани след срива на пазара през 2008 г., могат да се усвоят до 2017 г., прогнозира консултантската компания Tinsa, цитирана от онлайн портала themovechannel.com.

Компанията очаква през тази година да бъдат продадени 100 хил. жилища, като се очаква търсенето да се запази и през 2015 г. Отделно „лошата банка“, която абсорбира проблемни активи на финансовите институции, включително и имоти – обезпечения по неизплатени кредити, може да подпомага процеса с продажбата на още 100 хил. имота годишно.

Прогнозите на компанията се базират на два фактора – първият е продължаващ ръст на икономиката, благодарение на който ще се създадат достатъчно нови работни места, така че вътрешните потенциални купувачи на жилища да успеят да се включат на пазара. Вторият фактор е засилващото се търсене от страна на чужденци на фона на понижаващите се цени.

През третото тримесечие на 2013 г., откогато са последните официални данни, продажбите на имоти на чужденци са скочили с 34% на годишна база. Същевременно е регистриран ръст от 20 на сто и на вътрешното търсене.

Fitch Ratings обаче прогнозира, че цените на имотите в Испания ще продължат да падат и през тази година, въпреки засилването на търсенето. Според агенцията от върха на пазара досега цените са се сринали с около 30 на сто. Спадът обаче ще подобри достъпността на жилищата, което ще се окаже ключов двигател на търсенето.

Според Tinsa понижението на цените спрямо пика е още по-голямо и достига около 40 на сто, но вече започва да се забавя. През януари компанията отчита намаление от 7,2% на годишна база, докато през декември беше регистрирано понижение от 9 на сто.

Според сайта Globaliza.com в момента около една трета от жилищата в Испания са на цени под 100 хил. евро, докато през 2007 г. делът им е бил само 3 на сто. Почти две трети от сделките са за имоти с петцифрена цена, което превръща Испания в перфектна дестинация за инвеститорите в подценени имоти.

Точно заради ниските цени Испания и Ирландия се превръщат в привлекателни дестинации и за институционалните инвеститори в имоти, според доклад на PriceWaterhouseCoopers (PWC) и Urban Land Institute (ULI).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
fallback