fallback

ЕИБ ще инвестира директно в социални жилища на Острова

Банката планира да отпуска по 1 млрд. паунда годишно, за да се справи с недостига на достъпни жилища в страната

09:15 | 20.02.14 г.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще инвестира директно в жилищно строителство във Великобритания, след като обяви, че планира да отпуска кредити за 1 млрд. паунда годишно, за да се справи с недостига на достъпни жилища на Острова, предаде Financial Times.

Вицепрезидентът на ЕИБ Джонатан Тейлър отбеляза, че решението на банката е "крайъгълен камък в стремежа да се подкрепи строителството на достъпни жилища от жилищните асоциации".

ЕИБ финансира проекти, които подобряват икономическата и социална кохезия на цени под пазарните. Миналата година размерът на средствата, отпуснати за Великобритания, достигна рекордните 4,9 млрд. паунда, като по-голямата част се вля във водна и енергийна инфраструктура, железопътни и пристанищни съоръжения, нови болници и образование.

ЕИБ стартира кампанията си с 30-годишен заем за 350 млн. паунда на най-големия собственик на социални жилища във Великобритания - Sanctuary Group. Sanctuary, която притежава 96 хил. имота, ще използва средствата за изграждане на нови жилища, ремонт на съществуващи такива и обновяване на занемарени райони.

От повече от 10 години ЕИБ инвестира в британските собственици на социални жилища чрез посреднически платформи за кредитирани като например The Housing Finance Corporation, но сега банката има намерение да отпуска средства директно чрез двустранни договори. Целта е да се засили ролята ѝ в сектора.

Миналия месец ЕИБ пусна платформа за 500 млн. паунда съвместно с THFC, за да финансира развитието на по-малки фирми за социални жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
fallback