fallback

Обратната страна на технологичния бум в Силициевата долина

Жилищата стават все по-недостъпни за жителите на Сан Франциско със средни доходи

09:05 | 18.02.14 г. 2

На церемония по награждаване в Силициевата долина миналата седмица един от най-известните ангели-инвеститори на Сан Франциско излезе на сцената, за да приветства приноса на технологичната индустрия към икономиката на региона, пише Financial Times.

Рон Конуей, основател на SV Angel, заяви пред аудиторията от новостартиращи предприемачи и големи играчи от бранша, включително Мариса Майер от Yahoo и Дик Костоло от Twitter, че иска всички в региона да бъдат част от успеха. "Ние в тази стая намалихме безработицата в Силициевата долина от 10 до 5%," заяви той. "Намалихме я наполовина".

Но пред сградата, където се провеждаше церемонията, демонстранти връчваха собствените си награди за постижения, като например "укривач на данъци на годината". Те раздаваха плунжери за тоалетна и държаха плакати с лицето на Майер и логото на Twitter. Призивът им към компаниите и служителите им бе да отворят очите си за начина, по който местната общност бива "разбивана".

Призивът на Конуей на годишните награди TechCrunch бе част от реакцията на индустрията на обвиненията, че печалбите на процъфтяващия технологичен сектор, който движи икономиките на Сан Франциско и Силициешата долина като цяло, не се споделят равномерно.

Усилията да се подчертае положителният ефект от присъствието на фирми като Google и Facebook и процъфтяващата среда на нововъзникващи компании около тях са засенчени от нарастващите опасения за все по-големите разходи и разширяващата се пропаст между доходите на най-бедните и най-богатите.

В обръщението си Конуей призна, че протестиращите може би имат основание за някои от твърденията си. Той призова компаниите от Силициевата долина да правят повече, включително да участат в програма за "осиновяване" на училище и да отделят 1% от приходите си за филантропски каузи.

В Сан Франциско вече тече спор около стотиците микробуси, които превозват технологичните работници от града до Силициевата долина, и колко малко плащат те за паркинг. Основният проблем на протестиращите обаче е заради разходите и достъпността на жилищата.

Младите професионалисти от технологичния бранш обикновено предпочитат да живеят в Сан Франциско, а не в предградията, където са съсредоточени технологичните фирми.

Средните наеми в Сан Франциско миналата година са нараснали с 12% до 3 550 долара за апартамент с две спални. Така едва 14% от апартаментите са достъпни за хората със средни доходи, живеещи в града, сочат данни на сайта за недвижими имоти Trulia.

Миналата година цените на жилищата са се повишили с 22% до близо 1 млн. долара за апартамент с две спални.

Проблем има и заради строгите правила за планиране в града. Тъй като се намира на полуостров, той не може да се разраства.

Ръсел Ханкок от местната неправителствена организация Joint Venture Silicon Valley отбелязва, че през миналата година в района са се преместили 33 000 души, а са построени едва 7 500 нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback