fallback

Технологичният и финансов сектор движат пазара на офиси в Дъблин

На фона на срива на цените заради кризата чуждестранните инвеститори се стичат на пазара на офиси

10:45 | 17.02.14 г.

Технологичните фирми и компаниите за финансови услуги предизвикват ръст на пазара на офиси в Дъблин, пише Wall Street Journal.

Yahoo Inc., която има офис в ирландската столица от 2003 г. насам, се е договорила да наеме още над 6 500 кв.м в модерния квартал Докландс, според запознати източници. Facebook Inc. неотдавна нае над 9 200 кв.м, където ще работят 1 000 служители на компанията. През ноември пък Deutsche Bank нае 10 200 кв.м в Докландс, където ще бъдат създадени 700 работни места.

Градът има "процъфтяваща технологична екосистема", твърди Соня Флин, която ръководи офиса на Facebook в Дъблин. "В Дъблин Facebook има достъп до високообразована и талантлива работна ръка за редица позиции", казва тя.

През миналата година наемателите са наели над 176 000 кв. м в Дъблин в сравнение с малко под 140 000 кв. м през 2007 г. Площта е най-голяма от 2007 г. насам, показват данни на Jones Lang LaSalle.

На фона на срива на цените заради кризата чуждестранните инвеститори се стичат на офис пазара в Дъблин, което оказва подкрепа на цените. С повишението на наемите и ръста при темповете на усвояване инвеститорите вярват, че ще могат да запълнят празните площи и да увеличат наемите след изтичането на сегашните договори.

Активността на пазара на наеми напоследък е доказателство за привлекателността на Дъблин в очите на работодателите: млада и образована работна ръка, благоприятни данъчни ставки, близост до Лондон и наеми на офисите, които са по-ниски от други европейски столици.

Със сигурност обаче още никой не говори за Ирландия като за Келтския тигър. През декември безработицата в Ирландия падна за 18-и пореден месец, но остава на ниво от 12,4%, което е рекордно високо за страната.

Делът на неусвоените офиси е 18%, показват данни на Jones Lang LaSalle. Въпреки че е по-малък в сравнение с 23,4% през 2010 г., той остава далеч от 11,1% през 2007 г.

Инвеститорите са привлечени от офис имотите отчасти поради факта, че цените все още са по-ниски в сравнение с периода преди кризата. През идните години местната "лоша банка" NAMA се очаква да продаде проблемни имоти за милиарди евро.

Инвеститорите са уверени, че наемите на офисите ще продължат да вървят нагоре на фона на засилващото се търсене. През 2013 г. наемите на висококачествени имоти в центъра на Дъблин са се покачили до 376 евро/кв.м годишно спрямо 322 евро/кв.м през 2012 г. Все пак те остават далеч от 645 евро/кв.м през 2007 г., според Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 10.09.22 г.
fallback