fallback

Продажбите на земя в Китай са достигнали нов рекорд през 2013 г.

Това обаче е показател, че имотите играят несъразмерна и неустойчива роля за икономиката на страната

11:45 | 13.02.14 г.

Продажбите на земя в Китай са достигнали рекордните 672 млрд. долара през 2013 г. след застоя през предишната година, съобщава Financial Times, като цитира данните на министерството на земята и ресурсите.

Предишният рекорд от 3,5 трлн. юана (577 млрд. долара) беше регистриран през 2011 г. Парцелите, зонирани за използване за недвижими имоти, на които се падат около една трета от зонираната земя за продажба, са се увеличили с близо 27% на годишна база.

По-рано бяха публикувани данни, които показаха, че общата стойност на продадените нови жилища е нараснала до 1,1 трлн. юана (181 млрд. долара) през 2013 г. Китайският премиер Ли Къцян, който пое властта през март 2013 г., се смята за по-благоприятно настроен към пазарните механизми в сравнение с предшественика си Уън Дзябао, който заложи репутацията си в името на многогодишна кампания за ограничаване на жилищните цени.

Силните продажби на земя след година на стабилни жилищни продажби са доказателство, че строителите попълват запасите си от парцели, коментира Томас Орлик, икономист от Bloomberg Financial.

Строителството ще подпомогне икономическия растеж през тази година, допълва той, но в отрицателен план "това е показател за продължаващата несъразмерна и неустойчива роля, които имотите играят за икономиката на Китай".

За местните власти в Китай продажбата на земя е основен източник на приходи. Много от тях използват земята и за гаранция на заеми, привличани чрез финансови дружества, собственост на местните администрации, като използват средствата за изграждане на инфраструктура и покриване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
fallback