fallback

Голямото преобразяване

Мащабни проекти за реновация връщат славата на района около King's Cross и старата електроцентрала Battersea

13:27 | 12.02.14 г.

Навремето той е бил изпълнен с живот символ на британската индустриална революция. С безбройните си фабрики, заводи, железопътни линии и канали, районът около жп гарата King's Cross в Лондон е център на производството - макар и потънал в смог и мрак, пише CNN.

Днес този централно разположен район привлича модерни фирми - малки и големи. Тук се намират колежът Central Saint Martins, прииждат студенти по изкуство и мода, интересни фирми, медийната група Guardian и редица технологични компании.

Всички те са свидетели на първите етапи на един от най-големите проекти за реконструкция на региона. Когато ремонтите бъдат завършени, наоколо ще има 2 хил. нови апартамента и 23 офис сгради, простиращи се върху площ от 650 хил. кв. м северно от центъра на Лондон. Амбициозната инициатива ще струва около 33 млрд. долара.

Google вече избра мястото за централата си във Великобритания. BNP Paribas също е резервирала доста големи офис площи, а Grand Northern Hotel, която е една от иконите на Kings Cross от 1854 г., вече е ремонтиран.

Този интегриран микс от бизнес и жилищни имоти е впечатляващ по мащабите и амбициите си, но не е единственият мега-проект за трансформация на бивш индустриален район в Лондон.

Електроцентралата Battersea Power Station в югозападен Лондон започва да работи през 1930 г. и в пиковите си години произвежда около 1/5 от електричеството в столицата. След затварянето ѝ през 1983 г. обаче тя се превръща в занемарен и изоставен район. Плановете за съживяването ѝ така и не се осъществяват - до момента.

Сега вече тече работа по проект, който предвижда изграждането на 3 хил. нови жилища, търговски площи от 120 хил. кв. м и офиси от 160 хил. кв. м. Районът ще е свързан с центъра на Лондон с помощта на две нови спирки на метрото. Акционерите са се ангажирали да осигурят около 1 млрд. паунда.

Осигуряването на подобно финансиране на днешния пазар предполага източници не само от Лондон и Великобритания, но и от целия свят. Проектът Battersea е финансиран от консорциум от фондове, който е частична собственост на малайзийското правителство.

До момента King's Cross и Battersea изглеждат като находчива инвестиция. Налице е засилен интерес от страна на купувачите - както за бизнес сградите, така и за жилищата. С напредването и на двата проекта строителите се надяват това търсене да се задържи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 11.09.22 г.
fallback