fallback

Италианският жилищен пазар остава в криза

Повишение на цените е малко вероятно в рамките на три до пет години

14:57 | 11.02.14 г.

Цените на жилищата в Италия продължават да падат, въпреки че темпото на понижение през последните две тримесечия се забавя, сочат данни на Eurostat, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Тенденцията към спад се наблюдава от близо пет години. През третото тримесечие на 2013 г. индексът на цените на жилищата в страната се е понижил с 6,54% на годишна база. С отчитане на инфлацията реалният спад е 7,58%. 

Свиване има и при продажбите на имоти - с 6,6% на годишна основа, предаде ANSA. То обаче е по-малко спрямо второто тримесечие, когато продажбите са намалели със 7,7%.

Според предварителни данни на неправителствената организация Nomisma за миналата година сделките ще бъдат около 407 000 спрямо 869 000 през 2006 г.

Цените на жилищата ще продължат да падат и през следващите две години, прогнозира Лука Донди, управляващ директор на Nomisma. Повишение е малко вероятно в рамките на три до пет години, но то ще бъде предшествано от възстановяване на пазара на бизнес имоти, което се очаква през 2015 г., допълва той.

Една от пречките за съживяването на пазара на жилища е въведеният неотдавна данък върху имотите TASI, който ще засегне както основните, така и вторите домове на хората.

"Италианският пазар на имотите все още е в криза, а новата данъчна система ще ограничи печалбата от покупка на дом с цел отдаване под наем," споделя Марио Брелия от Scenari Immobiliari.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 30.08.22 г.
fallback