fallback

Милионерите в САЩ се насочват към имотите

Заможните инвеститори се насочват към възраждащия се пазар на имоти на фона на исторически ниската доходност от другите инвестиции и ръста при акциите

13:07 | 07.02.14 г. 2

Американските милионери смятат имотите за най-добрия клас алтернативни активи за тази година, според резултатите от изследване на Morgan Stanley, цитирано от Bloomberg.

Около 77% от инвеститорите с активи за най-малко 1 млн. долара притежават имоти. Пряката собственост на жилищни и бизнес имоти е водещият избор за алтернативни инвестиции за 2014 г., като една трета от милионерите, участвали в анкетата, твърдят, че планират тази година да купуват, а 23% споделят, че смятат да инвестират в тръстове за инвестиции в имоти.

Заможните инвеститори се насочват към възраждащия се пазар на имоти на фона на исторически ниската доходност от инвестициите с фиксирани доходи и ръста на акциите.

Цените на бизнес имотите в САЩ са се покачили с 8% през 12-те месеца до 31 януари. От най-ниската им стойност след рецесията през 2009 г. те са нараснали със 71%, показват данни на Green Street Advisors Inc.

Индексът на S&P/Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 от големите градове в САЩ, се е повишил с 24% от минимума, регистриран през 2012 г.

Третият най-популярен избор за алтернативни инвестиции са колекционерските предмети, като 20% от милионерите твърдят, че планират да направят подобна покупка. Следват фондовете за дялов капитал с 19% и ценните метали със 16%.

Според експерти инвеститорите следят по-внимателно алтернативните класове активи, включително имотите, заради поскъпването на акциите и спада на лихвите. Те прогнозират, че тази година може да отбележи края на атрактивните инвестиции в имоти, тъй като изгодните сделки се намират все по-трудно, а се очаква и повишение на лихвите.

В изследването на Morgan Stanley са анкетирани 1 004 американски инвеститори на възраст от 25 до 75 години с активи за най-малко 1 млн. долара.

Повече за имотния пазар вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
fallback