fallback

Продажбите на луксозни имоти в най-популярните градове в света нарастват

В Лондон 40 на сто от купувачите са чужденци

16:56 | 06.02.14 г.

Продажбите на луксозни имоти на ключовите международни локации, радващи се на най-голям интерес от страна на купувачите, са нараснали през 2013 г., като средните цени остават сравнително стабилни. Това показва нов доклад на Christie's International Real Estate и Strutt & Parker, цитиран от онлайн изданието Property Wire.

Документът разглежда три пазара с изключителни нива на растеж - Лондон, Маями и Ню Йорк, като от него става ясно, че броят на продадените луксозни имоти на цена над 1 млн. долара се е повишил рязко през миналата година, надхвърляйки нивата от 2012 г.

Като цяло средните цени на продажба са се уравновесили, въпреки че офертните цени на някои имоти са достигнали рекордни равнища. Купувачите се състоят от комбинация от местни жители, чуждестранни инвеститори и все по-голям брой млади милионери.

Според авторите на доклада засиленото търсене от страна на богати кандидат-купувачи, търсещи възможност да инвестират в имоти, дава сила на възобновения жилищен бум.

Чуждестранните купувачи имат сериозно присъствие и на трите пазара на луксозни имоти.

По данни на Strutt & Parker в Лондон 40% от купувачите са чужденци - основно от Европа, Азия, Африка, Близкия изток и Русия. В Маями делът им е 35%, като те идват от Южна Америка, Англия, Русия и Канада, докато руснаците и китайците представляват 15% от купувачите на луксозни имоти в Ню Йорк.

Богатите млади купувачи на възраст от 20 до малко над 30 години също оказват изненадващо влияние върху луксозните имоти по целия свят. Засилването на технологичния сектор напоследък предизвиква силно увеличение на броя на купувачите от тази група, търсещи възможности за инвестиции.

От трите изследвани пазара най-високи са цените в Лондон - около 22 000 долара/кв.м спрямо 11 000 долара/кв. м в Ню Йорк и 6600 долара/кв. м в Маями.

Експертите прогнозират, че и на трите пазара растежът ще се задържи през 2014 г. на фона на ниското ниво на запасите и запазващия се имидж на тези места като силни и сигурни пазари за инвестиции, както и страхотни места за живеене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback