fallback

Доверието на строителите на жилища в САЩ е скочило рязко в края на 2013 г.

Цените на жилищата в страната са нараснали за 22-ри пореден месец през декември

15:50 | 05.02.14 г.

Доверието на строителите на пазара на жилища в САЩ се е повишило рязко през четвъртото тримесечие, според данни на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB), цитирани от онлайн изданието World Property Channel.

Индексът, който измерва настроенията сред строителите, е нараснал с 20 пункта до 48 пункта, което е най-високата стойност за тримесечие откакто се съставя индексът и представлява увеличение за девето поредно тримесечие.

Всички компоненти на индекса - текущи продажби, кандидат-купувачи и очаквани продажби през следващите шест месеца, бележат ръст на годишна база. Очакванията са позитивните тенденции да се задържат и през тази година

Междувременно нов доклад на CoreLogic показа, че цените на жилищата в САЩ като цяло са се покачили с 11% през декември спрямо същия месец на миналата година. Така декември стана 22-ия пореден месец на годишно увеличение.

Спрямо ноември цените са паднали с 0,1%, ако в сметките се включат проблемните имоти. Без тях обаче е налице увеличение с 0,2%.

Като цяло 2013 г. е годината с най-висок ръст на цените от осем години насам, като според експерти тя вещае добри изгледи за бъдещето. "Очакваме нарастващите цени да привлекат повече продавачи и да отключат запасите. Това ще има успокояващ ефект върху цените през 2014 г.", коментира Марк Флеминг от CoreLogic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
fallback