fallback

Недостигът на офиси в Лондон засилва търсенето на стари сгради

Недостатъчното предлагане на висок клас офиси в града увеличава цените и наемите

10:51 | 16.02.14 г.

Хоризонтът на Лондон е изпълнен с множество строящи се съвременни офис небостъргачи с имена като Walkie Talkie (Уоки-токито) и Cheesegrater (Рендето). Това създава впечатление, че за съживяващата се финансова индустрия има предостатъчно място. По-близо до земното равнище строителите се готвят за недостиг на площи.

Инвеститори като Blackstone Group LP, Brookfield Office Properties и Land Securities Group Plc търсят стари офис сгради от 1980-те и началото на 1990-те, за да ги купят и ремонтират на фона на все по-силното търсене и недостатъчното предлагане на висок клас офиси в Ситито, което увеличава цените и наемите.

Заради кризата през 2008 г. строителството във финансовото сърце на британската столица замря, което остави ограничен избор на фирмите, търсещи големи офиси там. Едва шест строежа с обща площ 9300 кв. м ще бъдат пуснати на пазара под наем през идните 12 месеца, според изпълнителния директор на агенцията CBRE Group Inc. Крис Видра.

Търсенето на площи в района се е увеличило с 15% през шестте месеца до края на ноември миналата година, показват данни на Knight Frank LLP, цитирани от Bloomberg.

Строителите, започнали изграждането на офис кули през 2010 г., вече са отдали под наем повечето от площите още преди завършването на строежите. Проектът на Land Securities и Canary Wharf Group, носещ името Walkie Talkie, е отдаден на 64%, а сред наемателите са RSA Insurance Group Plc и поделения на Liberty Mutual Insurance Co. Сделки за още 23% са в процес на одобрение.

British Land Co.и Oxford Properties Group пък обявиха, че имат договори за наем на над половината от сградата, известна като Cheesegrater, чието откриване предстои в средата на тази година.

Инвеститорите, които осъвременяват съществуващи имоти, запазвайки основната структура на сградата, могат да пускат офиси на пазара с около шест месеца по-бързо в сравнение на колегите си, строящи нови сгради, показва анализ на консултантската компания EC Harris LP. За база на изследването е използвана сграда с площ от 18 850 кв.м. Според Savills Plc тази площ е достатъчна за около 1850 служители.

Преди две години лондонската строителна фирма Helical Bar Plc и Crosstree Real Estate Partners закупиха офис имоти в Ситито. Техният ремонт започна през януари след като инвеститорите решиха, че не е нужно да бъдат разрушавани сградите и всичко да започва отначало. От Helicar Bar очакват да реализират печалба от най-малко 20 млн. паунда от дела си от 33% в проекта за 180 млн. паунда.

"Мястото, където трябва да търсим възможности, е в рамките на шансовете за краткосрочен доход - от управление на активи или ремонт и преустройство на сгради", твърди Мартин Джепсън от Brookfield. "Това е стратегията, която хората естествено търсят при ниско предлагане", допълва той.

Всичко е въпрос на бързина. Инвеститорите, които тепърва започват да ремонтират или строят нови сгради, са изложени на риск от по-голяма конкуренция на пазара, преди да успеят да приключат проектите си.

"Хората трябва да влязат и да излязат преди някой друг да забележи потенциала за свръхпредлагане, което ще настъпи", коментира Том Елиът от Land Securities.

Площта на новите офис площи, излезли на пазара в Лондон през 2012 г., е бил най-нисък от 25 години насам, според Deloitte Real Estate. През 2013 г. тези площи са били двойно повече - около 92 900 кв. м, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
fallback