fallback

Детройт завежда дело срещу сделки за 1,44 млрд. долара

Преди месец съдия Стивън Роудс отхвърли предложение да бъдат платени 165 млн. долара за отмяна на суаповете

15:29 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Фалиралата община Детройт е оспорвала в съда законността на поредица от финансови транзакции във връзка с пенсионни облигации за 1,44 млрд. долара, предаде Bloomberg. Местните власти настояват съдията да им позволи да преустановят плащанията.

Договорите, подписани през 2005 и 2006 г. са "измама", целяща да се заобиколи закон в Мичиган, който слага таван върху размера на заемите, които могат да теглят градовете, се посочва в жалбата, внесена в съда по фалитите в Детройт.

Договорите позволяват на два местни кооператива да издават т. нар. сертификати за участие на фондови пенсии за общински служители. По онова време съветниците в Детройт решили, че те не следва да бъдат считани за дълг за целите на щатското ограничение. Те пренебрегнали изискванията на закона и отчайващото финансово състояние на града, се отбелязва в жалбата. 

Когато специалният финансов управител на Детройт Кевин Ор обяви фалита на града през юли, той изтъкна пенсионните дългове и свързаните лихвени суапове като причини, допринесли за финансовата криза. В заявлението си за фалит Детройт посочи задължения за 18 млрд. долара и обяви, че вече не може да ги покрива и да продължи да осигурява основните нужди на 700-те хиляди жители на града.

Преди да внесе делото, Детройт бе предоставил срок на Bank of America Corp. и UBS AG до петък (31 януари), за да кажат колко биха приели, за да отменят суаповете, свързани с пенсионния дълг, твърдят запознати източници. Тези суапове, чиято първоначална идея била да осигурят защита срещу увеличение на лихвите, са стрували на данъкоплатеца над 200 млн. долара от 2009 г. насам.

Миналия месец съдия Стивън Роудс отхвърли предложение да бъдат платени 165 млн. долара за отмяна на суаповете, като заяви, че сумата е твърде голяма. Той призова града да се опита да договори по-добра цена, припомня Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
fallback