fallback

Бизнес имотите в Европа губят привлекателността си за инвеститорите

През изминалото тримесечие само шест европейски пазара са били определени като "горещи", като всички те се намират в Испания и Италия

15:53 | 31.01.14 г.

Цените на имотите в Европа са останали сравнително стабилни през четвъртото тримесечие на 2013 г., сочи индексът DTZ Fair Value, съобщава онлайн изданието Property Magazine

Според данните нивото на индекса през изминалото тримесечие е било 72 пункта спрямо 74 през третото тримесечие. При офисите е налице спад от 60 до 55 пункта, докато при търговските имоти е отчетено повишение от 79 на 84. Промишлените имоти отчитат понижение от 91 на 88 пункта.

Различията в тенденциите при отделните видове имоти е показател за по-голямата избирателност, с която инвеститорите подхождат при решенията си къде да вложат средства. В момента най-атрактивен е индустриалният сектор.

От DTZ очакват през следващите няколко години привлекателността на европейските имоти да намалее на фона на повишението на доходността от облигациите. Прогнозите се, че индексът ще падне до 50 пункта до края на 2015 г.

През изминалото тримесечие само шест европейски пазара са били определени като "горещи", като всички те се намират в Испания и Италия. По-ниската доходност от облигации в тези държави свива възвръщаемостта, а лекото подобрение на икономическите прогнози повишава очакванията за възвръщаемостта от имотите.

Благоприятната комбинация прави тези пазари по-привлекателни от инвестиционна гледна точка. Все още обаче са налице рискове, които трябва да бъдат взети предвид и в двете страни, като например безработицата от над 25% в Испания и слабото вътрешно търсене, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
fallback