fallback

Възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти в Ирландия е достигнала 12,7%

Сривът в сектора, особено на пазара на офиси в Дъблин, приключи

16:16 | 27.01.14 г.

Възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти в Ирландия е нараснала до 12,7% през 2013 г. на фона на залеза на срива в сектора и покачването на цените благодарение на по-оптимистичните прогнози за икономиката, предаде онлайн изданието Property Magazine.

Индексът на IPD/SCSI показва, че за миналата година цените са се повишили с 3,2% - първото увеличение от 2007 г. насам, а средната възвръщаемост за сектора на имотите като цяло е достигнала 9,2%.

Въпреки че обратът се движи основно от пазара на офиси в Дъблин, подобрението на ирландската икономика през втората половина на 2013 г. е допринесло този растеж да се разпространи и върху търговския и индустриалния сектор.

Цените на търговсктие активи през четвъртото тримесечие са нараснали с 2,1%, а общата възвръщаемост е достигнала 3,8%. При индустриалните имоти ръстът е с 0,6% за цените и до 3,5% за възвръщаемостта. Офисите продължават да носят най-голяма възвръщаемост - 7,2% при ръст на цените от 5%.

Като цяло за тримесечието възвръщаемостта от бизнес имоти е достигнала 5,7% при капиталов растеж от 3,6%. За сравнение облигациите и акциите през четвъртото тримесечие са носели възвръщаемост съответно от 3,9% и 9,4%, а за годината - 13,1% и 35,6%.

Благодарение на силната обезценка на ирландските имоти годишната възвръщаемост е била над 9%, което привлича множество инвеститори - местни и чуждестранни. Това доведе и до създаването на първите два тръста за инвестиции в имоти в Ирландия.

Основната причина за повишеното инвеститорско доверие обаче е по-доброто икономическо представяне на страната, отбелазват експертите.

На фона на положителните нагласи на пазара през четвъртото тримесечие са направени нетни инвестиции за 243 млн. евро - най-високото ниво от 2006 г. насам и третите по големина в 30-годишната история на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 05.09.22 г.
fallback