fallback

Възможно е да се стигне до ликвидация на Orco Property Group

Бъдещето пред компанията е несигурно, според най-големия ѝ акционер

14:10 | 27.01.14 г.

Бъдещето на Orco Property Group е несигурно, а ликвидацията на изпадналата в задлъжнялост строителна компания е възможна. Това заяви най-големият акционер в дружеството – чешкият бизнес мен Радован Витек, цитиран от новинарската агенция CTK, предаде Ройтерс.

Витек разкри също, че откакто е направил вложения в компанията, в счетоводните книжа на фирмата са се появили няколко пера, които биха могли да намалят стойността ѝ с десетки милиони евро.

Акциите на Orco са поевтинели с над 30% за последната една година. Миналия месец акционерите ѝ гласуваха за премахването на членове на управителния съвет, представляващи два американски фонда, които имаха противоречия с Витек за стратегията за развитие на дружеството. Така Витек увеличи влиянието си във фирмата, която бе силно ударена от глобалната финансова криза.

Витек, който държи 30,7% от Orco, написа в отворено писмо до акционерите през декември, че дружеството се нуждае от незабавно финансиране в размер на най-малко 100 млн. евро, за да покрие свои задължения и гаранции.

Витек, който е един от най-големите инвеститори в имоти в Чехия чрез компанията му CPI, постепенно увеличава дела си в Orco от 2012 г. насам.

Компанията, основана през 1991 г., има имоти в Чехия, Словакия, Унгария, Германия и Полша. Основателят ѝ и главен изпълнителен директор Жан-Франсоа От все още държи около 10% от капитала ѝ.

Orco отчете нетна загуба от 142 млн. евро за първите девет месеца на 2013 г., след като осчетоводи разходи за обезценка по някои проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 02.09.22 г.
fallback