fallback

Имотите - основният двигател на чуждите инвестиции в Кипър

Интересът е предизвикан от "златните визи", въведени преди почти година

11:00 | 24.01.14 г.

Имотите са основният двигател на чуждестранните инвестиции в Кипър. Това показват нови статистически данни, цитирани от онлайн изданието The Move Channel.

През последните осем месеца на 2013 г. в Кипър са направени чуждестранни инвестиции за 500 млн. евро, като имотите оглавяват списъка с най-желаните активи. Една от основните причини за интереса е схемата за т. нар. "златна виза", която привлича чуждестранни купувачи на иначе изпадналия в криза пазар.

Кризата в сектора на имотите беше породена от банковия срив от 2013 г., който разтърси доверието и “изяде” спестяванията на местните жители, както и на факта, че в страната е забранено издаването на нотариални актове на името на международни купувачи.

През ноември 2013 г. британският министър за Европа Дейвид Лидингтън посети Кипър, за да обсъди проблема с местния министър на външните работи Йоанис Касулидис. Британският депутат сър Греъм Уотсън повдигна въпроса, че се отказват нотариални актове на купувачи, освен ако те не внесат в банка определена сума за погасяване на част от задълженията.

Тези проблеми все още са налице. Въпреки това интересът на чуждестранните купувачи продължава да се засилва, като до голяма степен това се дължи на интереса им към получаването на кипърска виза в замяна на покупка на недвижим имот. Особено силно е търсенето от страна на китайци.

Схемата за получаване на жителство бе въведена през май миналата година. По данни на вътрешното министерство към края на август 2013 г. са получени общо 400 заявления, въпреки че все още няма окончателни данни за цялата минала година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
fallback